Uncategorized

Om att välja bort män – här är mina favorit-texter från den senaste månaden

Det är så många kloka feminister som skriver bra saker nuförtiden (eller ja det är det ju alltid, men nivån har liksom höjts på ngt sätt? Kanske bara är jag). Så jag vill tipsa om några inlägg. Det känns som att online-aktivismen utvecklas och kommer till nya insikter, även om jag befarar att det endast gäller typ vår lilla del av cyberspace eller ja vissa akademiska kretsar. Resten av världen har väl huvudet begravt någonstans i röven som vanligt mellan solsidan-avsnitten och parmiddagarna. Bahaha.

Lady Dahmer har till exempel skrivit en hel drös intressanta inlägg om  bland annat de saker som vi gärna tar för givna, som barnböcker, som normaliserar kvinnohat och homofobi. Hon har även skrivit ett inlägg om att om man argumenterar för att avkriminalisera sexköp så argumenterar man för våldtäkt. Även om det här är saker som jag tycker borde vara självklarheter skriver hon om dem på ett så tillgängligt och lättförståeligt sätt. Och det tål ju att nötas några gånger – omvärlden med patriarkat mm har ju lite svårt att fatta galoppen första gången om en säger så. In och läs, det finns mycket mer också.

Fanny Åström har också varit on fire den senaste tiden. Har jag sagt att jag tycker att hon är ett geni? Aja det tycker jag iallfall. De här mina två favoritinlägg från den senaste tiden:

Hur alla män förtrycker alla kvinnor (och vad vi kan göra åt det)

Det här är en del av en föreläsning om radikalfeminism och politisk lesbiskhet och handlar kort och gott (eller snarare utförligt och oerhört välformulerat) om hur patriarkatet är intimt sammanvävt med ekonomi och politik. Texten argumenterar för att våra så kallade “fria val” inte alls är särskilt fria egentligen, eftersom det bara finns en “rätt” väg (eller åtminstone en väg där vi får massor med bekräftelse och möjlighet till materiell status). Mitt favoritcitat:

Sann kärlek måste bygga på frivillighet, ömsesidighet och frihet. I dagens samhälle så är det inte så det ser ut. Kärleken är snarare något vi tvingas in i och där kvinnor som grupp är underordnade män. Kvinnor går inte in i kärleksrelationer på samma villkor, vi är varken fria eller jämlika, och därför kan inte frivillighet eller ömsesidighet heller existera.

Sååå braa.

Det andra är detta, om att vara extremist:

Visst skulle en kunna vara en feminist som smeker patriarkatet medhårs. Bara skriva texter om att alla män inte är dåliga misshandlare, men att det finns några få onda män som sabbar. Skriva texter om att det visst går att vara lycklig i ett heterosexuellt förhållande. Visst skulle folk hålla med, men hur ideologiskt intressant är det att hävda det alla redan tycker. Som att vara för kvinnors rösträtt såhär ca 100 år senare. Alla håller med, men ingen tänker till, och så är vi där i status quo.

 

Allt detta är fantastiskt. Så jag känner hopp inför framtiden.

 

 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s